مهندسی و علم مواد دانشی بین رشته ای است که در فصل مشترک رشته های شیمی، فیزیک و مکانیک قرار گرفته است. هدف از این رشته مطالعه ساختار مواد در مقیاسهای میکروسکوپی، نانو، اتمی و الکترونی جهت ایجاد ارتباط میان ساختار و خواص مواد بمنظور بهبود خواص مواد، توسعه مواد نوین، توسعه و طراحی فرایندهای تولید مواد اولیه و محصولات مهندسی می باشد. این رشته امروزه مطالعه طیف گسترده ای از مواد مهندسی مانند پلیمرها، نیمه هادیها، سرامیکها، فلزات، مواد مرکب، مواد نرم و بیولوژیکی، کانیها و مواد معدنی را پوشش می دهد.
دانشکده مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی شریف در سال 1345 با نام دانشکده مهندسی متالورژی تاسیس شد. فعالیتهای دانشکده در ابتدا متمرکز بر مطالعه روی مواد فلزی بود. همگام با توسعه دانش مهندسی و نیازهای صنعتی کشور به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص در حوزه مواد غیر فلزی، دانشکده متالورژی بتدریج امکانات، نیروی انسانی و حوزه فعالیت خود را در جهت پوشش دادن طیف گسترده تری از مواد مهندسی، علاوه بر فلزات، توسعه داده و در سال 1380 نام این دانشکده به دانشکده مهندسی و علم مواد تغییر یافت.
هم اکنون دانشکده مهندسی و علم مواد در دوره عمومی مهندسی و علم مواد در مقطع کارشناسی و دوره های تخصصی استخراج مواد، جوشکاری، خوردگی و پوشش، سرامیک، شکل دهی فلزات، شناسایی و انتخاب مواد، نانومواد در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی از طریق آزمون سراسری دانشجو می پذیرد. پردیس بین الملل دانشگاه صنعتی شریف نیز زیر نظر دانشکده مهندسی و علم مواد در شاخه نانومواد در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی از طریق آزمون سراسری و بدون آزمون (مقطع دکترا) دانشجو پذیرش می نماید.
دانشکده مهندسی و علم مواد هم اکنون دارای 20 عضو هیئت علمی تمام-وقت می باشد که در شاخه های ذکر شده مشغول به آموزش و پژوهش هستند. هم اکنون بیش از 300 دانشجو در مقطع کارشناسی و بیش از 150 دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی در این دانشکده مشغول به تحصیل هستند.